I Vy můžete pomoci I Vy můžete pomoci
dárcovský účet č. 4289681369/0800
Navigace Instagram Facebook

Zázračné dýchání. Jednoduché techniky pro rychlé zklidnění

/ Archiv aktualit

Dech – základní lidská potřeba, pramen života. Každý z vás v hlavě určitě najde moment, kdy jste hluboce vydechli úlevou nebo se pro změnu hluboce nadechli před náročnou situací. Dech nás  doprovází ve chvílích dobrých i zlých. Klidné, rovnoměrné a hluboké dýchání je velmi důležité pro naše zdraví, a to proto, že zklidňuje a harmonizuje mysl i tělo. Rychlý a povrchní dech naopak působí negativně a může zvyšovat stres, napětí, nervozitu i bolest.

Všichni se jistě shodneme na tom, že občas náš dech ani nevnímáme a bereme ho za takovou samozřejmost, že zapomínáme na to, jakým pomocníkem při jeho uvědomění nám může být. Do našeho krizového centra přicházejí také uživatelé, kteří trpí různými formami úzkostí či panickými atakami. A právě při mírnější formě úzkosti, nastupující panice, nebo když se cítíte ve stresu je dech, jeho uvědomění, soustředění se na něj a práce s ním možná pomoc ke zklidnění.

Jednou z jednoduchých a účinných technik je dýchání do trojúhelníku. Při tomto cvičení se nadechujte nosem a vydechujte ústy. Začněte nádechem nosem, u kterého si v duchu počítejte do 4, následně dech zadržte na 4 doby a vydechujte ústy také na 4 doby, snažte se, aby dech byl pozvolný, pozornost zaměřte na dech samotný a jeho průběh. Pokud se Vaše mysl bude snažit utéct někam jinam, zkuste ji nenásilně vrátit zpět k vašemu dechu.

Další technikou je kontrolovaný dech, při kterém zadržíte dech a počítáte na 3 doby, dlouze vydechnete v průběhu 6ti dob, pak následuje krátká pauza před nádechem, dlouze se nadechnete v průběhu 3 dob, napnete svaly a v maximálním napětí zadržíte dech na 3 doby, následně na 6 dob dlouze vydechnete a s výdechem uvolníte svaly. Výdechy se snažte zpomalit. Pokud by vás postihl záchvat paniky, opakujte toto cvičení aspoň desetkrát.

Dechová cvičení můžete i cíleně nacvičovat, nezabere vám to ani příliš času, v níže uvedeném příkladu třeba jen minutu. Dechové cvičení zvané Minuta je určené pro zklidnění, kdy opustíte své myšlenky a budete věnovat pozornost svým tělesným pocitům a lepšímu soustředění. Při tomto cvičení si zavřete oči a položte ruce na stůl před sebe. Vnímejte, v jaké poloze se nachází vaše tělo, kde se právě nacházíte a jednu minutu se soustřeďte jen na váš vlastní dech. Pokud je to obtížné, zkuste vnímat jen své ruce, položené na stole a chvíli tak zůstaňte. A pro měření času můžete využít třeba časovač na svém mobilním telefonu.

Dechová cvičení jsou také nedílnou součástí jógové praxe a pro obnovu zdravého způsobu dýchání je důležitý nácvik plného jógového dechu, ke kterému se můžeme vrátit zase někdy příště.

Přeji všem klidný dech i běh života, krásný zbytek prázdnin a nezapomeňte relaxovat třeba i s pomocí vědomého dýchání.

Mgr. Sabina Hortlíková
Krizové centrum Žamberk