I Vy můžete pomoci I Vy můžete pomoci
dárcovský účet č. 4289681369/0800
Navigace Instagram Facebook

Pár řádků k psychické odolnosti od naší terapeutky Jany (1/4)

/ Archiv aktualit

Naši klienti s námi stále častěji řeší dopad koronavirové situace na jejich psychický stav. Často vnímají, že potřebují “posilnit”. A není se čemu divit! Výzkumy ukazují, že všeobecně mezi nejčastější reakce lidí na současnou dobu patří strach, nuda, frustrace nebo úzkost. A negativní emoce, pokud je zažíváme po dlouhou dobu a ve velké míře, přirozeně snižují naši psychickou pohodu a kvalitu života. S tím ale také přichází zásadní otázka – co můžeme dělat, abychom si svoje psychické zdraví a pohodu ochránili?

Nemějte obavy! Zdá se, že existuje množství věcí, které pro sebe můžete udělat. A my bychom Vám rádi pár tipů navrhnuli!

Současné výzkumy mluví opakovaně o dvou faktorech, které zásadně přispívají k ochraně naší psychické pohody. Prvním je psychická odolnost, druhým zvýšená sociální podpora. Oba tyto faktory nám totiž umožňují vytvářet si pro sebe pevnější půdu pod nohama. A pak je mnohem snazší vyrovnat se se všemi těmi změnami a situaci se zdravě přizpůsobit.

Co to vlastně psychická odolnost je?

Psychická odolnost je proces zdravé adaptace po prožití náročného zážitku, jako je například trauma, tragédie nebo intenzivní stres. Jedná se o naši schopnost tzv. odrazit se zpátky – ze zážitku se “oklepat”, a často i skrze prožitou zkušenost osobnostně vyrůst. Každý z nás někdy prožije bolestivé a těžké momenty. Rolí psychické odolnosti je dovolit si prožít negativní stránky náročných událostí a současně díky tomuto procesu nabýt vnitřní síly. Protože vždy existují některé aspekty našeho života, které můžeme ovlivnit a mít pod kontrolou. Ne vždy se však jedná o snadnou cestu, a právě proto potřebujeme psychickou odolnost. Ta se naštěstí dá naučit a trénovat. Ve své podstatě je totiž psychická odolnost jako sval – a tak ji můžeme budovat a posilovat.

Zde jsou na pokračování 4 způsoby, jak můžete budovat psychickou odolnost

Prvním způsobem je:

KONTAKT

Jak už jsem zmínila výše, sociální podpora je velmi důležitá. Lidé jsou společenské bytosti – potřebujeme cítit, že někam patříme. Potřebujeme lidský kontakt.

  • Vyhledejte svou rodinu a přátele, kteří jsou důvěryhodní a schopní soucitu.
  • Abyste posílili svou psychickou odolnost, snažte se obklopit lidmi, kteří dokážou pochopit a přijmout vás i vaše pocity.
  • Záměrně vyhledávejte přerušené kontakty se svými známými.
  • Můžete také vyhledat podpůrnou skupinu, která bude v souladu s vašimi potřebami. Díky podpůrným skupinám se lidem často daří nalézt chybějící cíl nebo smysl v životě.

A hlavně, vězte, že v tom nejste sami.

Bc. Jana Kosová, MSc
psychoterapeutka Krizového centra Žamberk