I Vy můžete pomoci I Vy můžete pomoci
dárcovský účet č. 4289681369/0800
Navigace Instagram Facebook

Konference Rodina a současnost

/ Aktuality

Dne 15. května slavíme Mezinárodní den rodiny, který byl ustanoven na valném shromáždění Organizace spojených národu v roce 1994. Tento den je věnován oslavě rodiny a zvyšování povědomí o její důležitosti ve společnosti.

Pardubický kraj pod záštitou Pavla Šotoly, radního Pardubického kraje zodpovědného za sociální péči a neziskový sektor, oslavil Mezinárodní den rodiny uspořádáním konference pro odbornou veřejnost. Na 300 účastníků z oblasti sociální, školské, zdravotní a i neziskového sektoru se sešlo v Kongresovém centru Paláce Pardubice na první konferenci s názvem Rodina a současnost. Mezi přednášejícími bylo hned několik odborníků na téma výchovy dětí a rodinných vztahů.

O tématu, jak se na dnešním vývoji dětí podepisuje výchova v rodině, a to zejména mezi druhým až sedmým rokem, hovořil terapeut, speciální pedagog a lektor Jiří Halda. Tématem s názvem “Čí ty děti vlastně jsou?” aneb škola není rodina a učitelky nejsou služky poukazoval na zkušenosti ze své praxe, kdy rodiče v posledních letech neumí přijímat zodpovědnost za výchovu svých dětí a požadují to pak po učitelích. Hovořil o tom, že je třeba si uvědomit, že pravidla dávají tvar a vznesl nahlas otázku: “Čí to dítě vlastně je?” Hranice a pocit bezpečí je něco, co děti potřebují a nemůže to nahrazovat škola.

Tématu “Partnerské vztahy v minulosti a dnes” se věnovala docentka klinické psychologie v sexuologickém ústavu a zakladatelka oddělení somatopsychiky VFN v Praze Laura Janáčková. Ta poukazovala na důležitost trávení volného času jako rodina společně s dětmi, zároveň na důležitost věnování si času vzájemně i jako partneři, což se nám v dnešní uspěchané době ne vždy daří, tak jak bychom sami chtěli.

“O tom jak žít a nezbláznit se” hovořil farář Zbigniew Czendlik. Jeho řeč nabádala k uvědomění si vlastního bytí a bytí lidí okolo nás. Hovořil o lidském negativismu a jeho působení na okolní svět. V závěru pronesl motto, kterým se řídí a opakuje ho všude, slova polského básníka Jana Twardowskieho: “Spěchejme milovat lidi, protože rychle odcházejí”.

Tématu změn v nynějších rodinách se věnoval psycholog a psychoterapeut Roman Miletín, jehož tématem bylo “Místo tradic a rituálů v rodině aneb co mikrovlnka neumí.” Hovořil o pojetí a struktuře rodin dnes a jejich větší zranitelnosti. Dále o důležitosti rodinných rituálů, které přispívají k vyjádření emocí, rozvoji neformální komunikace, ale i ke stavbě vlastní sebehodnoty.

Profesor Radek Ptáček se svým tématem “Co víme o výchově v 21. století?” snažil účastníkům vysvětlit důležitost stimulace mozku u dětí do dvou let věku. Poté je třeba dětem nastavovat pravidla a co možná nejvíce si s nimi hrát. Nabízet pomoc, učit se s nimi a od 12 let je oceňovat. Jako důležité pro vývoj pak vnímá profesor Ptáček dobré vztahy v rodině, zdravou stravu a dostatek pohybu.

 

Mgr. et Bc. Kateřina Šik
psychoterapeutka KC Žamberk