I Vy můžete pomoci I Vy můžete pomoci
dárcovský účet č. 4289681369/0800
Navigace Instagram Facebook

Šinrin-joku - ozdravná procházka v přírodě

/ Aktuality

Šinrin-joku v překladu z japonštiny znamená „lesní koupel“. Nejedná se o cvičení nebo sport, jde jen o prostý pohyb v přírodě. Procházkou po lese ze sebe smýváme nečistoty a starosti všedního dne. Většinou totiž používáme jen dva smysly – oči a uši, ostatní jsou upozaděny rychlým životním stylem.

Venku, při procházce, můžeme využít i ostatní smysly – cítit květiny nebo květy keřů, sáhnout si na strom nebo chodit bosí, ochutnat čerstvý vzduch nebo třeba jedlé plody. Ozdravná procházka ale může vypadat jen jako toulání bez jasného cíle. Je na vás, zda se vydáte po turistických značkách nebo se pokusíte vydat i mimo ně.

Šinrin-joku vzniklo v 80. letech dvacátého století v Japonsku, kde si začali uvědomovat narůstajícího ,,technostresu“, tedy nezdravého chování v souvislosti s novými technologiemi. Podle výzkumů tráví moderní člověk skoro 90 % času uvnitř budov (doma, v práci, v obchodech, restauracích) nebo na cestách. Každodenní používání internetu, potřeba být ve spojení přes aplikace či neustálé sledování telefonu způsobují bolesti hlavy, úzkosti, deprese, napětí v očích, nespavost, podráždění nebo frustraci.

Pobytem venku naopak synchronizujeme náš rytmus s přírodou. Díky tomu se náš nervový systém může vrátit k původnímu nastavení. Jakmile se naladíme na stejnou vlnu s přírodou, osvěží nás to a nabije novou energií. Zastánci pobytu v přírodě tvrdí, že stačí jen dvě hodiny týdně v lese, abyste zpomalili a snadněji se odstřihli od všech technologií a sociálních sítí, které vás zatěžují. Chození do lesa bude přínosné i pro vaše vztahy, protože zlepšuje komunikaci, soustředění a náladu.

,,Přírodní koupel“ si také můžete dopřát i ve městech, které mají dostatek parků. Využijte třeba polední pauzu a najděte si své poklidné místo. Vychutnejte si oběd a sledujte měnící se barvy rostlin nebo listů, poslouchejte zpěv ptáků anebo jen zvuk svého dechu.

Zkuste to, přeji hodně zdaru!

Zpracováno s pomocí knihy Šinrin-joku, japonské umění lesní terapie (Pragma, 2018)

 

Mgr. Milan Štorek
terapeut KC Chrudim