I Vy můžete pomoci I Vy můžete pomoci
dárcovský účet č. 4289681369/0800
Navigace Instagram Facebook

Energetičtí podvodníci opět na scéně. Buďte obezřetní!

/ Archiv aktualit

Bohužel se opět objevují čím dál častěji podvodníci, kteří se Vás snaží  přesvědčit ke změně dodavatele energií a vnutí Vám podepsat dokumenty, díky nimž se můžete později dostat do velkých problémů. Představme si některé “šmejdské” praktiky:

  1. Podvodníci nechávají zákazníka podepsat smlouvu o odběru energií pod záminkou, že podepisuje dokument, který je nutný k získání zastropovaných cen od státu. Místo toho zákazník dostane zpravidla k podpisu smlouvu s novým dodavatelem, která je pro něj oproti stávající smlouvě méně výhodná.
    Cenové stropy na elektřinu a plyn schválila česká vláda v rámci boje proti rekordně drahým cenám energií. V platnosti jsou od začátku letošního roku. Nárok na tuto formu podpory mají všichni odběratelé energií automaticky. Aby měl odběratel zastropované ceny za plyn a energie, nemusí nic podepisovat, ani o nic žádat. Všichni dodavatelé musí dle zákona všem zákazníkům tuto státní pomoc zprostředkovat.
  2. Někteří podomní prodejci se vydávají za zaměstnance ČEZ nebo státních úřadů.
    ČEZ znovu apeluje na zákazníky, aby nepodepisovali žádné dokumenty, aniž by si je důkladně přečetli. Pokud se někdo vydává za zaměstnance ČEZ, může si oslovený zákazník totožnost pracovníka ověřit na bezplatné lince 800 850 860. Seriózní dodavatel nikdy nenabízí žádné služby podomním prodejem.
  3. Někteří dodavatelé vyhrožují spotřebitelům, že jejich odběrné místo odpojí od elektřiny nebo plynu poté, co spotřebitel neuhradí jedinou zálohu. Takový postup však může být podle úřadu v rozporu se zákonem. Na nekalé praktiky některých dodavatelů nyní upozorňuje také Energetický regulační úřad. Energetický zákon totiž stanoví, že k porušení platební povinnosti musí dojít opakovaně. Odpojení odběrného místa by tak mělo hrozit až ve chvíli, kdy spotřebitel neuhradí přinejmenším dvě různé platby za energie, například dvě zálohy nebo jednu zálohu v kombinaci s nedoplatkem z vyúčtování.
  4. Nejtypičtějším znakem podvodníků s energiemi je snaha přimět zákazníka co nejrychleji k podpisu smlouvy, aniž by měl čas celou si ji v klidu přečíst. 

 

Monika Novotná
Krizové centrum Chrudim

Zdroj: www.mesec.cz