I Vy můžete pomoci I Vy můžete pomoci
dárcovský účet č. 4289681369/0800
Navigace Instagram Facebook

Shinrin yoku – les je našim terapeutem

/ Archiv aktualit

Jedná se o relativně nové sousloví, vzniklo v Japonsku v 80. letech. Japonské ministerstvo zemědělství reagovalo na krizi v duševní pohodě a zdraví, které bylo spojené s vysokou úrovní stresu a žití ve městech a popsalo způsob, jak můžeme efektivněji zvýšit duševní pohodu i krátkou procházkou lesem.

Shinrin yoku znamená v doslovném překladu lesní koupel, ale může být také přeloženo jako  „plné vnímání prostředí lesa“.

Les je při této aktivitě našim terapeutem, našim průvodcem a my můžeme zpomalit a vnímat, nemusíme nic konkrétního dělat, léčivý účinek se otevírá samovolně.

Oproti běžné procházce lesem při shinrin yoku se necháme pohltit do toho, co vnímáme skrze naše smysly, nejde o rychlost či vzdálenost kterou urazíme, naopak, můžeme zpomalit, kráčet jen pomalu.

Relaxaci pomáhá napojení na čich, můžeme tedy plněji vnímat pachy kolem sebe, nemusíme se bát přičichnout ke kůře stromu, k hlíně či ke květině. Pro zpomalení a prohloubení smyslové zkušenosti je vhodné chodit bosky, na to samozřejmě musíme počkat do jara.

Tato aktivita se podobá meditaci, vnímáme okolí, nepřemýšlíme nad tématy, která nejsou zrovna přítomná. Pokud začnete přemýšlet třeba nad prací či nákupním seznamem, zkuste na tyto myšlenky nereagovat, jen je nechat proplout a zkusit jemně přesunout pozornost na smysly a přírodu kolem. Naše analytická, plánovací mysl je sice někdy velmi užitečná, ale při terapeutické procházce lesem ji můžeme nechat odpočinout. Zkuste postupně rozšiřovat vnímání vašich smyslů a plně poslouchat, dýchat, hmatat vaše okolí, všechny aspekty lesa mají léčivý a relaxační potenciál.

Vědecké důkazy, co lze změřit:

  • I při krátké relaxační procházce lesem se snižuje úroveň kortizolu (hormon spojený se stresem) a snižuje se krevní tlak v porovnání s procházkou městem.
  • Tato aktivita snižuje úroveň stresu, i 10 až 20 minut stačí k fyziologickým změnám. Právě tato doba je doporučená pro každý den.
  • Po 30 dnech 20minutových procházek se prokazatelně zlepšila imunita.

Nenoste si stres z práce či jiných životních starostí do lesa, les je darem pro naši pohodu, naladění se na přírodu a na sebe.

Začínáme několika nádechy, přeladěním na všechny smysly a tělesné pocity, první zpomalme a až pak můžeme kráčet přírodou a vnímat.

Mohou se nám vyjevovat různá témata, přírodní příběhy, zkoušíme je nehodnotit a jen vnímat.

Můžeme zkusit obejmout strom, vnímat jedinečnost každého stromu a rostliny skrze všechny smysly.

Můžeme si psát deník, po každé procházce udělat zápis.

Příroda na Vás už čeká…

 

Vojta Ospalík
arteterapeut KC Žamberk