I Vy můžete pomoci I Vy můžete pomoci
dárcovský účet č. 4289681369/0800
Navigace Instagram Facebook

Namaluj si svou cestu z krize

/ Archiv aktualit

Životní krize může být náročná ke zvládnutí, protože je obtížné se v situaci zorientovat. Děje se toho příliš mnoho a to, co se děje nemusí dávat smysl, je to nepřehledné. Krizi může provázet různorodá směsice potřeb, problémů, témat, výzev. Jednou z možností, jak lépe vidět, nahlédnout na to, co se v životě děje, je začít malovat, kreslit či jinak kreativně tvořit.

Výtvarné tvoření za účelem pomoci sám sobě se nazývá arteterapie. U terapeutické tvorby nehledíme na to, jak je dílo hezké, jak odpovídá tomu, co vidíme, jak je dokonalé. Tvoříme bez tohoto hodnocení, což může být ze začátku těžké a používají se i různé techniky, aby se člověk uvolnil a nebál se vytvořit i „ošklivé“ dílo.

 

Jak může arteterapie pomoct?

Vizuální vyjádření může pomoct dostat ven, na povrch i to, co se slovy sdělit nedaří. I sami pro sebe máme slov nedostatek k tomu, aby popsaly v plnosti a hloubce to, co se v nás děje a o to složitější může být „to“ popsat někomu dalšímu. Díky malování můžeme získat příležitost. Příležitost nahlédnout a potkat se se sebou samým a s tím co se v nás děje.

 

arteterapie je jen o malování a jiném výtvarném tvoření?

Ne, po a před tvorbou se povídá. Díky tomuto procesu můžeme propojovat a zkoumat, jak vizuální obsahy pojmenovat. Mimo malování může tento proces vypadat velmi podobně, jako u psychoterapie, jen s tím rozdílem, že před sebou máme výtvarné dílo.

 

Plocha obrazu může být bezpečnějším prostorem ke sdílení

Ano, protože na obrazu nejsme už přímo my a naše pocity uvnitř. Obraz je něco venku, co můžeme vidět, nazírat na to. Když nějakou postavu ze života namalujete jako symbol, můžete se podívat na symbol, tak, jak se Vám jeví a jak na Vás působí. Už to není něco neuchopitelného uvnitř, ale naopak něco, na co si můžeme doslova sáhnout.

 

Já něco namaluji a terapeut mi vyloží, co na obrázku je?

Asi mnoho lidí by si takto přálo pracovat, ale nemůže to fungovat. Namalovaný obraz je plný vašich vlastních symbolů, obsahů a tak Vy sami jste i klíčem k jejich interpretaci. Někdy fungují i obecná pravidla a výklady symboliky, ale poctivý výklad je hlavně ten, který pramení z Vás samotných. Terapeut je tak spíše průvodcem hledání významu, než jeho vykladačem.

Ale přeci jen, pokud jste zvědaví, jak může takový obecný výklad vypadat, tak můžeme například něco usoudit z umístění na papíru.

  • Co je umístěno vpravo – pravděpodobně se týká budoucnosti.
  • Co je umístěno vlevo – pravděpodobně se týká minulosti.
  • Co je umístěno dole – kořeny, původ, podvědomí, základy příběhu či mě samého.
  • Co je umístěno nahoře – vize, ideály, představy, duchovní přesah.

 

Každý umí malovat dostatečně dobře na to, aby mohl zkusit arteterapii

Není důvod se takového přístupu k řešení svého krizového stavu obávat. Pro začátek si můžete zkusit jednu ze dvou aktivit:

  1. Má životní cesta
    Namalujte, nakreslete, nebo můžete vytvořit koláž z různých obrázků, které jen nalepíte na papír. Zkrátka ohlédněte se zpět i do tady a teď a třeba taky do budoucnosti a ztvárněte svou cestu životem.
  2. Životní krize × Výzva hrdiny
    Nakreslete či namalujte krizi ve svém životě, kterou jste někdy v minulosti zažili či nyní zažíváte. Můžete kreslit přímo příběh s postavami, nebo se nechte unést na vlně pocitů a namalujte své dojmy, jak na vás situace či období působilo. Na obraze nemusí být nic konkrétního.
    Potom zkuste namalovat další obraz, inspirujte se stejnou situací či obdobím v životě, ale namalujte ji jako hrdinskou výzvu, se kterou jste se hrdinsky vypořádali a odnesli si z ní cenné poklady (životní lekce).

Bc. Vojtěch Ospalík
arteterapeut KC Žamberk