I Vy můžete pomoci I Vy můžete pomoci
dárcovský účet č. 4289681369/0800
Navigace Instagram Facebook

Stres z návratu do školy: Proč vzniká a jak na něj

/ Aktuality

Návrat do školy je pro mnoho studentů stresující. Po letních prázdninách, plných odpočinku a zábavy, se vrací do školních lavic a čelí znovu povinnostem a odpovědnosti. Stres z návratu do školy je běžný, ale pochopení jeho příčin a znalost možností, jak s ním bojovat, může pomoci zmírnit jeho dopady.  

 

Proč vzniká stres z návratu do školy?

  • Změna rutiny
    Během prázdnin mají studenti volnější režim, mohou spát déle a věnovat se aktivitám dle vlastního výběru a zájmu, mohou si sami strukturovat den. Návrat do školy znamená brzké vstávání, pevná časová struktura hodin, dané aktivity, domácí úkoly a příprava, což může být náročné.
  • Obavy z akademického tlaku
    Studenti často pociťují tlak z očekávání, která na ně kladou rodiče, učitelé i oni sami. Často se dostavuje strach z neúspěchu. Náročné zkoušky a vysoké nároky mohou způsobit značný stres.
  • Sociální úzkost
    Setkání se spolužáky, učiteli i novými lidmi může být pro některé studenty stresující. Obavy z přijetí, možné šikany nebo jednoduše nervozita z mezilidských interakcí mohou přispívat ke stresu.
  • Neznámé prostředí
    Pro studenty, kteří přecházejí na novou školu nebo vstupují do nové třídy, může být nejistota spojená s novým prostředím a pravidly zdrojem velkých obav a stávají se tak často zdrojem úzkosti.
  • Návrat ke starým problémům
    Někteří studenti mohou mít zkušenosti s problémy ve škole, jako je šikana, obtíže s učením nebo konflikty s učiteli. Návrat do školy může znovu oživit tyto negativní zážitky a způsobit stres.

 

Jak na stres z návratu do školy?

  1. Plánování a příprava
    Připravte se včas. Zorganizujte si čas, připravte školní pomůcky a potřeby, vytvořte si studijní plán, upravte prostředí pro práci, plánujte. Dobrá příprava a plány mohou pomoci zmírnit stres a pocity zmatku.
  2. Postupný návrat k rutině
    Začněte upravovat denní režim několik týdnů před začátkem školy. Postupně zkracujte dobu spánku a vracejte se k pravidelným aktivitám. Pozvolný přechod může být méně stresující než náhlá změna.
  3. Komunikace a podpora
    Mluvte o svých obavách s rodiči, učiteli, blízkými nebo s přáteli. Díky sdílení svých pocitů, úzkostí a obav získáte emocionální podporu, která může pomoci ulevit od stresu.
  4. Relaxace a odpočinek
    Naučte se relaxační techniky, jako je hluboké dýchání, meditace nebo cvičení jógy. Nesnažte se dohnat vše na poslední chvíli, odpočívejte a dostatečně se vyspěte. Pravidelný odpočinek a dostatek spánku jsou klíčové pro zvládání stresu.
  5. Pozitivní myšlení a sebedůvěra
    Zaměřte se na pozitivní aspekty návratu do školy, jako je setkání s přáteli a nové příležitosti k učení. Posilujte svou sebedůvěru tím, že si připomenete své úspěchy a schopnosti.
  6. Profesionální pomoc
    Pokud je stres příliš silný, trvá dlouho, nebo máte pocit, že se vymyká vaší kontrole, může být užitečné vyhledat pomoc psychologa. Nebojte se svěřit někomu, komu důvěřujete a kdo vám pomůže odbornou pomoc zprostředkovat. Psycholog vás může naučit strategie a techniky pro zvládání stresu a úzkosti a poskytnout potřebou podporu.

Stres z návratu do školy je běžným jevem, který někdy může postihnout každého. Porozumění tomu, co v nás stres vyvolává a aktivní přístup k jeho zvládání může pomoci minimalizovat negativní pocity a dopady. Klíčem je příprava, komunikace a zdravé návyky. To umožní vrátit se do školy s větším klidem a sebedůvěrou.

 

PhDr. Pavlína Hlaváčová
psycholog KC Chrudim