I Vy můžete pomoci I Vy můžete pomoci
dárcovský účet č. 4289681369/0800
Navigace Instagram Facebook

Proč děti o prázdninách zlobí?

/ Aktuality

Prázdniny jsou pro děti obdobím radosti, volnosti a zážitků. Rodiče si na konci roku vydechnou a očekávají, že stejná radost a uvolnění nastane i u jejich dětí. Realita ale bývá často zcela opačná a děti se namísto spokojeného hraní začínají měnit v malé tyrany, kteří zlobí daleko víc, než je u nich obvyklé. Proč tomu tak je? A jak v tomto období dětem pomoci?

  1. Změna rutiny
    Během školního roku mají děti pevně stanovený denní režim. Vstávají v určitý čas, chodí do školy, mají naplánované mimoškolní aktivity, plní si úkoly. O prázdninách se tento režim většinou naruší. Nepravidelné spaní, absence jasně daných aktivit a úkolů a mnoho volného času mohou ve svém důsledku vést k nudě a frustraci, která děti vede ke zlobení.
  2. Nedostatek struktury
    Struktura daná škola a mimoškolními aktivity poskytuje dětem jistotu a jasné hranice. Když tato struktura zmizí, děti mohou ztratit pocit jistoty a bezpečí, což může vyústit ve špatné chování. Zapojení dětí do aktivit jako jsou tábory, volnočasové kluby nebo rodinné výlety, mohou dětem pomoci vytvořit jiné struktury a děti zaměstnat a zabavit, což vede ke zvýšené jejich spokojenosti.
  3. Příliš velké očekávání
    Prázdniny jsou často spojovány s velkými očekáváními – cestování, návštěvy atrakcí, speciální aktivity. Když tato očekávání nejsou naplňována, děti mohou být zklamané a frustrované. Navíc pokud se zároveň nudí, začínají často hledat vlastní způsoby, jak se zabavit, což může vést k problémovému chování.
  4. Vliv prostředí
    O prázdninách děti tráví více času venku nebo s přáteli mimo domov. Vliv vrstevníků a nové prostředí mohou podnítit děti k tomu, aby zkoušely nové věci, které by si za normálních okolností nedovolily. Dospívajícím pak období bez pravidel a povinností nabízí prostor pro sebevyjádření a hledání své vlastní identity. Experimentování a pokoušení hranic s sebou ale může přinášet i jisté problémy.
  5. Nedostatek pozornosti
    Zatímco děti mají volno dva měsíce, většina rodičů je na to o poznání hůř. Svůj volný čas pak často chtějí sami využít k odpočinku nebo k dohánění práce, na kterou během roku nenašli čas. Děti se pak mohou cítit opomíjené a zlobením si vynucují pozornost rodiče. I negativní pozornost je pro dítě stále pozorností, tedy známkou toho, že je rodiče vnímají a registrují.
  6. Přetížení
    Ani „pečliví“ rodiče, kteří dětem naplánují veškerý volný čas o prázdninách, nemají vyhráno. Příliš mnoho různých aktivit od rána do večera děti nutí neustále reagovat a adaptovat se na změny. To je pro ně náročné. K přetížení pak může dojít poměrně rychle, a to i přesto, že se jedná o zábavné aktivity, které si dítě užívá. Zvlášť citlivější děti a děti s ADHD potřebují i během prázdnin držet strukturu a mít přiměřené množství podnětů.

Jak zvládnout zlobení během prázdnin?

Udržujte nějakou rutinu

I když je dobré mít flexibilní rozvrh, určitá struktura dává dětem jistotu a pocit bezpečí. Pravidelné jídlo, čas na spaní a „prázdninová“ struktura dne mohou pomoci udržet stabilitu.

Plánujte aktivity

Na předem naplánované aktivity se mohou děti těšit a zabavit se při přípravě. Výlety, kreativní projekty, návštěvy nebo tábory mohou být skvělým pomocníkem proti nudě o prázdninách.

Nabízejte pozornost

Zajistěte, aby každé vaše dítě zažívalo pocit, že je pro vás důležité. Věnujte mu alespoň na chvíli svou plnou pozornost bez rušivých efektů jako je televize, počítač, telefon nebo současně probíhající jiná aktivita. Speciálně vymezený společně strávený čas, i když jen krátký, může mít kladný vliv na chování dětí.

Stanovte hranice

I když jsou prázdniny časem volnosti, je důležité mít jasně stanovené hranice a pravidla. Děti potřebují vědět, co je přijatelné chování a co již ne.

Děti nepřetěžujte

I pozitivní zážitky jsou pro psychiku zátěží. Dbejte na přiměřenost a přiměřené množství nabízené zábavy a podnětů a dovolte dětem si také odpočinout.

Užívejte si čas společně

Využijte volný čas k posílení vašich vztahů s dětmi. Vyrazte na dovolenou, na výlet nebo si společně něco vyrobte, zahrajte nebo se zapojte do společných aktivit.

Mějte pro děti pochopení

Pamatujte, že prázdniny jsou pro děti časem odpočinku, zábavy a očekáváného dobrodružství. Je dětskou přirozeností využít nově nabytý čas a volnost k prozkoumávání nových a nevšedních věcí. Často až za hranice i hranice vlastních sil. Pokud tedy u svých dětí během prázdnin pozorujete změny v chování, nepanikařte, zkuste se na svět podívat jejich očima a v případě potřeby je vhodně nasměrujte. Po prázdninách se nejspíš vše zase vrátí do „starých známých kolejí“.

 

PhDr. Pavlína Hlaváčová
psycholog KC Chrudim